5 + 1 ‘ongebruikelijke’ examentips

0  comments

Met deze ‘ongebruikelijke’ tips ben jij helemaal klaar voor je Krav Maga Examen

1) Verlaag je stress ‘Keep breathing’

Zenuwen en stress hebben vrijwel nooit een positieve uitwerking op je prestaties. Een goede ademhalingstechniek doet wonderen m.b.t. het kalmeren van zenuwen. Een veel gebruikte ademhalingstechniek is ‘tactical breathing’. Haal gedurende 4 seconden diep adem (helemaal naar je buik). Hou je adem 4 seconden vast en adem vervolgens 4 lang seconden uit.

2) Focus je blik op het borstbeen van de aanvaller

Blijf tijdens het examen kijken naar het borstbeen van de aanvaller. Dit heeft als voordeel dat je het hele silhuoet van de aanvaller ziet. Een ander belangrijk voordeel is dat als je je ogen focust op een punt het je ‘geest’ veel minder snel afleid door gedachten. Hierdoor kun je veel sneller reageren op de aanval van je partner.

3) Verlaag je stress “Have Fun”

Het afleggen van een examen is leuk. Je hebt eindelijk een podium waar jij kunt laten zien hoe hard je getraind hebt. Pak dit podium dan ook volledig, geniet ervan het is jouw dag! Jij bent de ster!

4) Val op!

Op een een gemiddeld landelijk examen staan tussen de 150 en 250 studenten op gemiddeld 15 examinatoren.

Ik hoor wel eens leerlingen tegen elkaar zeggen dat ze als strategie hebben om op te gaan in de menigte zodat ze niet opvallen en daardoor slagen. Mijn tip is precies het tegenover gestelde. Val op! Laat de instructeurs die jouw examen afnemen zien hoe goed je bent! Zorg er voor dat ze hun ogen niet van je af kunnen houden en dat ze elkaar aanstoten: “Hé, moet je die twee zien gaan! Fantastisch gewoon”.

Je bereikt hiermee dat ze je gaan bekijken en daardoor gericht feedback aan je kunnen geven over wat er nog beter kan. Onthou: je neemt een examen af voor jezelf niet voor een ander. Het is daarom zonde als je een examen hebt afgelegd en geen feedback van een examinator heb ontvangen.

5) Visualiseer
Bij alle grote kampioenen ongeacht de sport is visualiseren een standaard onderdeel van hun training. Doe dit zo vaak als je maar kunt: stel jezelf voor hoe je de technieken voor jouw examen uitvoert tegen een denkbeeldige tegenstander. Zie dit door je eigen ogen met zo veel mogelijk details. Tijdens je examen zul je hier enorm veel profijt van hebben. Als geheugen steuntje raden we je aan de DVD van jouw curriculum uitvoerig te bekijken en bestuderen. De DVD’s zijn te bestellen op de site van Kravmaga.nl.

5+1) Doe je Dry Drills!

Doe je Dry Drills waar en wanneer je maar kunt! Zelfs als je op de wc zit kun je nog Dry Drills doen (ik praat uit ervaring).

Dry Drillen is de makkelijkste manier om je lichaam en geest te trainen in Krav Maga.  Als je dit regelmatig doet zal je merken dat je aanzienlijk beter zal worden in krav Maga.

Kijk voor inspiratie eens naar dit filmpje van Tommy Blom (ondertussen Expert 5). Hij laat in het filmpje goed zien hoe Dry Drills er uit kunnen zien.

We wensen je heel veel plezier tijdens je examen! Geniet er van jij bent de ster van de show!


Tags