Detective Inside

0  comments

Gevoelens

Luister naar je gevoel! Gebruik je intuïtie! Dit zijn uitspraken waar ik jaren lang helemaal niets mee kon. Als ik een beslissing moest maken ongeacht het onderwerp dan verdiepte ik me volledig in het onderwerp bekeek het van alle kanten en nam dan na dagen peinzen, fronzen en malen vaak nog geen beslissing (vaak tot grote ergernis van mijn vrouw).

Nu is het uitstellen van de aanschaf van een telsell-product of legging met tijgerprint motief een goed idee maar als je leven op het spel staat en als iedere seconde telt kan je wel eens bedrogen uitkomen. In dit verhaal geef ik aan hoe je je gevoel kan gebruiken als krachtig middel gevaar te herkennen en ontlopen.

Tijd heb je niet tijd maak je!
Veel mensen denken dat geweld gewoon gebeurt en dat er geen tekenen waren of dat ze deze niet zullen herkennen.
Het tegendeel is gelukkig waar, er zijn altijd tekenen. Het herkennen van deze tekenen geven je de tijd die je nodig hebt om het gevaar te ontlopen of ontsnappen.

Moeder natuur heeft de mens een geweldig geschenk gegeven en dat is ja wel! je intuïtie en gevoel! Menig (voornamelijk) man zal nu even moeten slikken.Gevoel? Intuïtie heb ik niet, hippie geneuzel Volgende onderwerp!

Intuïtie is niets zweverig. Om te overleven hebben mensen altijd bewust en onbewust hun omgeving in de gaten moeten houden. Iedere vorm van verandering kon immers een groot gevaar blijken te zijn. Bewust en onbewust scannen wij onze omgeving naar aanwijzingen of dingen die niet kloppen. Hoe vaak heb je al niet meegemaakt dat je van te voren wist dat de auto voor je je zou gaan afsnijden of geen voorrang zou verlenen. Bewust en onbewust heb je gezien dat de persoon in de auto niet in zijn spiegels keek of aan het bellen was. Direct ging er een seintje je lichaam in die aangaf dat je moest oppassen. Of je dit vervolgens ook doet is een kwestie van het herkennen en erkennen van dit gevoel.

Maar hoe doe je dat dan je gevoelens in de praktijk brengen?

Ik heb goed nieuws voor alle CSI fans onder jullie. Ben gewoon je eigen detective. Ga op onderzoek uit waar het gevoel vandaan komt, onderzoek wat er waar is en handel.

Hieronder beschrijf ik een voorval dat ik begin 2015 mee maakte tijdens een bezoek met mijn dochtertje aan de huisarts

Ik haalde mijn dochtertje van twee van mijn fiets af toen ik drie jongens van ik schat niet veel ouder dan een jaar of 8 voorbij zag lopen. 1 van de drie jongen zocht mijn blik op en keek me aan met alsof hij me iets wilde aandoen.

Detective Inside

Het Gevoel
Direct voelde ik in mijn lichaam dat er iets niet klopte. Alle alarm bellen gingen af!

Het onderzoek “waar komt dit gevoel vandaan?’

Drie jongen? Allemaal minimaal twee koppen kleiner dan ik? Allemaal veel lichter dan ik? Ik ben groter, ik ben veel zwaarder en sterker, zelfs met zijn drieën maken ze geen kans.

Waarom denken ze dan toch dat ze me iets kunnen aandoen? Dat klopt niet!

Mogelijke redenen waarom ze denken dat ze me aan kunnen (motieven)

  • Ze hebben versterking! Dit is een bestaande truc waarvan ik als kind een keer slachtoffer van geworden ben. Ruzie zoekers sturen een kleiner zwakker persoon om te provoceren om vervolgens een aanval in te zetten
  • Ze zijn bewapend!

 

Versterking
Vanaf mijn eerste les Krav Maga heb ik geleerd mijn omgeving te scannen. ALFMB (always look for more bastards) is een koos naampje van me geworden. Ik stond met mijn rug richting de opening van een dokterspraktijk, het plein waarop de drie jongens stonden was verder leeg. De kans dat ze versterking hadden leek me zeer klein dus dat was het niet.

Wapens

Van top tot teen nam ik de jongens in me op. Wapens! ik zag dat 1 van de drie jongen een reusachtige schaar in zijn handen had, dreigend hielt hij de schaar in zijn handen.

In een vorige post heb ik mensen vergeleken met dieren. Als het nageslacht in gevaar is (in dit geval mijn dochtertje) dan zal het dier alles doen om het kind te beschermen. Iedere vorm van angst gaat overboord en de ouder zal zonder angst het eigen leven te moeten laten het kind beschermen. Voor mij geldt niets anders. Op het moment dat ik de schaar in de handen van de jongen zag ging ik in de bescherm modus. Ik zag de drie jongens als gevaar voor mijn dochtertje en voor mijzelf.

Actie!
Er zijn verschillende manieren om situaties te de-escaleren. Er zijn bibliotheken vol geschreven over het onderwerp. In de literatuur zijn de motieven van de dader vaak leidend in de oplossing die gekozen wordt. In dit geval trad er bij mij een heel sterk overleving mechanisme in werking. Een ouder die zijn kind beschermt. Op een moment als dit denkt de ouder maar aan 1 ding “ik moet mijn kind beschermen” de ouder maakt het niets uit of het tijdens de strijd zelf gewond zal raken of erger het leven zal laten.

Als blikken konden doden “vechten zonder te vechten”
Ik keek de jongen met de schaar recht in zijn ogen en keek naar hem met de volgende blik “1 stap dichterbij en ik maak jullie alle drie af!” Dit was van mijn kant geen bluf maar bittere ernst. Ik was er toe in staat ongeacht hun leeftijd . Op het moment dat de jongens mijn blik zagen stopte de jongen de schaar weg. Op slag veranderde ze alle drie weer in 8 jarige kinderen met een verlegen glimlach op hun gezicht. Ze wisten niet hoe snel ze er vandoor moesten gaan.

1-0 voor de Detective Inside
Door te luisteren naar mijn gevoel, op onderzoek te gaan waar dit gevoel vandaan kwam en direct te handelen heb ik voor mij en mijn dochtertje zonder fysiek geweld en binnen enkele seconden een gevaarlijke situatie kunnen beëindigen. Jij kan het zelfde door gebruik te maken van jouw detective inside.

Mathijn Appelman
Co-founder Inside Defence

Inside Defence is de specialist in het verzorgen van Krav Maga en Kidsafety lessen. Ons doel is jou fysiek en mentaal sterker maken.

Naast een ultieme work-out voor je lichaam en geest leren we je onmisbare vaardigheden op gebied van weerbaarheid en zelfverdediging.

Inside Defence is aangesloten bij Krav Maga Global

Dit artikel is ook te lezen op Bookfit.nl


Tags