Hoe herken en voorkom je manipulatie? (Podcast)

0  comments

Introductie

In deze podcast worden de 7 typen gedrag besproken zoals beschreven in The Gift of Fear van Gavin de Becker. De Podcast is uitermate geschikt voor mensen die hun persoonlijke veiligheid willen vergroten en voor mensen die op reis gaan omdat veel van het gedrag besproken in deze podcast ook gebruikt wordt door oplichters.

Doel podcast

Het doel van deze Podcast is om jouw kennis te vergroten zodat je gedrag leert herkennen dat vertoond wordt door mensen die je proberen te manipuleren. As je dit gedrag herkent vergroot je de kans dat je de manipulatie voorkomt!

Samenvatting Podcast

Al het gedrag van de persoon die probeert te manipuleren is er op gericht om er voor te zorgen dat het potentiële slachtoffer gaat meewerken en het liefst vrijwillig.

Als geheugensteuntje vind je hieronder een samenvatting van de 7 typen gedrag en jouw Defence hier tegen.



Forced teaming 

Forces teaming is het eerste gedrag benoemd in The Gift of Fear, Het is de meest geraffineerde vorm van manipulatie. Er word een wij band gecreëerd waar deze er niet is.

Voorbeeld gedrag

De persoon praat al heel snel in de wij vorm. Terwijl er geen spraken van en wij is!

Waarom gebruikt iemand forced teaming?

Ze willen je laten geloven dat je deel uitmaakt van een groep. Om je vertrouwen te winnen. Van oudsher was het veiliger om je in een groep te begeven dan alleen in de wildernis rond te dwalen. In een groep ben je minder kwetsbaar voor roofdieren. Dit gedrag is bedoelt om je vertrouwen te winnen en je verdediging te laten zakken.

Veel mensen vinden het moeilijk om hier tegen in te gaan omdat ze bang zijn onaardig gevonden te worden


Jouw Defence tegen Forced Teaming

Heel duidelijk aangeven dat er geen wij band of partnerschap is.

Net als de meeste effectieve manieren van zelfverdediging vinden mensen dit moeilijk omdat ze bang zijn onbeleefd over te komen.

Denk aan forced teaming net als iemand die voordringt. Het gedrag is verkeerd!

Bewaar de context!

 • Stel jezelf de vraag waarom probeert deze persoon mij gerust te stellen?
 • Waarom probeert iemand me gerust te stellen?

Charm and Niceness

Charmant en aardig doen is niet hetzelfde als charmant en aardig zijn.

De meest gewelddadige seriemoordenaars stonden bekend als zeer charment en aardig. In plaats van charmant en aardig te zijn deden zij alsof om het vertrouwen van hun slachtoffers te winnen.



Jouw Defence tegen Charm and Niceness

Als je het niet vertrouwd zeg constant tegen jezelf “deze persoon probeert me te charmeren” ipv “deze persoon is charmant” dit geeft jou de mogelijkheid om de context te bewaren en door het gedrag heen te zien.


The Unsolicited Promise

De belofte waar je niet om gevraagd hebt.

Voorbeelden:
De verkoper die zegt "5 minuten en dan ben ik weg"

Vroeger op school, "als ik op je verjaardag mag komen ben ik je beste vriendje"

"Als je mee werkt doe ik je geen pijn"

Beloftes zijn bedoeld om je te overtuigen van een intentie alleen geven ze geen enkele garantie!



Jouw Defence tegen The Unsolisted Promise

 • De belofte die je krijgt is een weerspiegeling en een beeld van jouw twijfel die de persoon bij jou ziet.
 • Stel jezelf de vraag waarom moet deze persoon mij overtuigen?
 • Het antwoord is duidelijk, het gaat om jou! De persoon in kwestie kan namelijk aan jou zien dat jij hem niet vertrouwd. En hij probeert je te overtuigen.
  Jij twijfelt en twijfel is een boodschapper van jouw intuïtie
 • Omdat het een spiegel is zeg tegen jezelf. Oké je hebt gelijk ik twijfel aan jouw goede intenties dankjewel dat je me dit duidelijk hebt gemaakt

Loan sharking

In het krijt komen te staan, als jij het idee hebt dat je iemand iets verschuldigd bent dan is het veel moeilijker om tegen deze persoon te vertellen dat hij weg moet gaan.

De persoon probeert jouw gevoel voor medewerking en rechtvaardigheid uit te buiten.

Voorbeelden hiervan zijn

 • Hulp aanbieden terwijl je het ogenschijnlijk niet nodig hebt
 • Iets geven zoals een klein cadeautje hierdoor is de kans groot dat jij de behoefte voelt om iets terug te doen. Hari Krishna geven eerst een roos weg.

Jouw verdediging tegen Loan Sharking

Hou altijd in gedachten:

 • De persoon benaderde mij!
 • Ik heb niet om de hulp gevraagd!

Too Many Details

Te veel details

Vaak worden er te veel details gegeven om er voor te zorgen dat jij afgeleid wordt van de context. Met de context bedoelen we er wordt geprobeert er voor te zorgen dat jij niet meer ziet wat er echt aan de hand is.

Als mensen de waarheid vertellen hebben ze geen twijfel en voelen ze niet de behoefte om onnodig veel details te vertellen om hun verhaal kracht bij te zetten.


Als mensen liegen en zelf als de leugen aannemelijk klinkt zijn mensen geneigd om details toe te voegen dit is niet zo zeer om jou te overtuigen maar meer om zichzelf te overtuigen.
Denk aan je kinderen die een snoepje hebben gejat en vervolgens over hele andere dingen beginnen.

Iedere vorm van oplichting berust op het afleiden van het slachtoffer op het gene wat er echt gebeurt

Voorbeeld: de zakkenroller die op je afkomt in zijn voetbal kleding en begint te juichen voor jouw club, vervolgens gaat hij met zijn been over jouw been rijden om je af te leiden om vervolgens je portemonnee te rollen.


Jouw Defence tegen Too Many Details

 • Probeer bewust te blijven van de context. Wat gebeurt er nu echt! Je probeert alleen de paar bomen te zien die er echt toe doen.
  De echte context is vaak zichtbaar aan het begin en aan het einde van een interactie.
  De verkoper staat voor de deur / de deal is gesloten.
 • Hoe goed iemands verhaal ook is en hoeveel details je ook krijgt. Jij kijkt alleen naar de context. Ik ben een vrouw alleen het is donker en ik heb al twee keer gevraagd of de persoon weg wou gaan!”
 • De verdedig is relatief eenvoudig hou altijd bewust in de gaten wat er nu precies aan de hand is en verlies de context waarin jij je begeeft niet uit het oog!

Type casting

Het toebedelen van een ligt beledigende rol in de hoop dat het slachtoffer gaat bewijzen dat dit niet het geval is. De belediging is vaak klein en “makkelijk” te weerleggen.

 • Voorbeelden
  • Ik ben een metalhead en de reactie is oh ben jij er zo eentje. Ik voelde altijd direct de behoefte om aan te tonen dat ik niet “zo” was.
  • Er bestaat ook zoiets als te trots (als je hulp hebt geweigerd)
  • Ik dacht dat jij anders was.

Jouw Defence tegen Type Casting

Omdat de typecaster een reactie probeert uit te lokken is jouw beste verdediging niets te zeggen en gewoon te doen alsof de belediging niet gemaakt is.


De typecaster gelooft de belediging niet. De typecaster gelooft alleen dat de belediging gaat werken om jouw gedrag te veranderen. Het verbale geweld is dus niets persoonlijks!


Discounting the word No

Jouw nee niet respecteren Dit is wellicht het meest universele en meest significante signaal dat iemand je kan geven dat hij je probeert te manipuleren

 • In de les bespreek ik (Mathijn Appelman) dit vaak
 • Als je nee zegt en iemand gaat weg dan heb je te maken met een good Guy
 • Als je nee zegt en iemand gaat niet weg dan heb je te maken met iemand die je probeert te controleren en dat kan levensgevaarlijk zijn.
 • Ga niet in discussie jouw nee! Nee is Nee. Als jij het toelaat dat iemand jouw nee in een Ja veranderd dan kun je net zo goed een bordje rond je nek dragen waarop staat ” jij bent de baas”
 • Het ergste wat je kunt doen is een zwakke nee geven om vervolgens toch toe te geven Nee is een volzin!. Welk gedeelte van nee snap je niet?
 • Je kunt dit zien als een test fase, een dader wil een makkelijk slachtoffer die meewerkt. Als je jouw nee laat ompraten naar een ja geef je het signaal af dat je een makkelijk slachtoffer bent. Dont be a victim!
 • De persoon die onzeker oogt en reageert heeft meer kans om slachtoffer te worden van manipulatie
 • De persoon die zeker is en achter zijn nee staat heeft veel minder kans om slachtoffer te worden!

Jouw Defence tegen 'Discounting The Word No'

Als iemand jouw nee niet respecteert stel jezelf de vraag “waarom probeert deze persoon controle over mij te krijgen?” Wat wil deze persoon van me?
Het beste is weg gaan als dit niet kan is je beste optie om beleefdheid aan de kant te zetten en heel duidelijk en hard ” ik zei nee!”


Tags

Fundamentals