Krav Maga om pestgedrag te stoppen: Hoe Zelfverdediging Helpt tegen Pesten

Hoe Krav Maga kan Helpen om Pesten te Stoppen: Een Diepgaande Gids

Pesten is een ingrijpend probleem dat diepe wonden kan slaan, vooral bij jongeren. Recentelijk heb ik vijf verontrustende telefoontjes ontvangen van ouders met vragen over Krav Maga om pestgedrag te stoppen. In deze blog wil ik de kernvereisten van pestgedrag belichten en hoe we effectief kunnen reageren.

Wat drijft pestgedrag?

Pesten gedijt onder specifieke omstandigheden.

Allereerst moet het voor de pester veilig zijn om te pesten; de kans op weerstand of repercussies moet minimaal zijn.

Ten tweede moet er een hoog vermaak gehalte zijn voor de pester. Dit kan voortkomen uit het verkrijgen van status of simpelweg genot halen uit de macht over anderen.

En tot slot, de gepeste heeft vaak geen of weinig bondgenoten, wat hen kwetsbaarder maakt.

Opvallen

In de natuur zijn het niet de zwakke dieren die prooi worden van een roofdier. Het zijn de dieren die opvallen. Als je bij een groep zebra’s een rode streep op hun huid zet, wordt dat dier aangevallen door de leeuwen. Door op te vallen verliezen ze de bescherming van de groep. Eigenlijk werkt het bij pesten en mensen ook zo: de mensen die opvallen, worden gepakt.

Het vereist kracht en moed om je eigen weg te bewandelen.

Mijn persoonlijke ervaring met pesten.

Vroeger ben ik veel gepest. Als ik terugkijk, was ik de ideale kandidaat. Het was extreem veilig om mij te pesten omdat ik niets terugdeed. Het was leuk om mij te pesten omdat ik erg gevoelig ben en je direct aan mij kon zien dat ik iets niet leuk vond.

Ik had geen vrienden omdat ik net verhuisd was en ik viel op omdat ik als enige in de klas een Rotterdamse 'R' had, tussen een klas vol West-Friezen die elkaar al hun hele leven kenden. Van nature ben ik impulsief en een flapuit, wat regelmatig niet als passend werd gezien.

Hoe vechtsporten mijn leven hebben verbeterd.

Als fervent beoefenaar van vechtsporten heb ik later ervaren hoe zelfverdedigingstrainingen niet alleen mijn fysieke vaardigheden hebben verbeterd, maar ook mijn zelfvertrouwen hebben vergroot. Dit veranderde de dynamiek van pesten in mijn leven en maakte het voor pesters minder aantrekkelijk en veilig.

Mathijn Appelman

Mathijn Appelman

Strategieën tegen pesten

1. Verlagen van het vermaak gehalte:

Pesters genieten vaak van emotionele reacties of tekenen van zwakte. Door te leren hoe je minder reactief kunt zijn of door zelfvertrouwen uit te stralen, kun je het plezier voor pesters verminderen.

Praktische tips: adopteer een houding alsof je naar het strand gaat of iets anders doet waar je van geniet of goed in bent. Je houding heeft een sterke invloed op je mindset, en je mindset beïnvloedt op zijn beurt je houding. Je bent prachtig en verdient het om gezien te worden!

Behoud en verbreek oogcontact altijd op gelijke hoogte; omhoog kijken kan als arrogant worden beschouwd, naar beneden kijken als zwak.

2. Vergroten van de veiligheidsdrempel:

Zelfverdedigingstrainingen zoals Krav Maga kunnen de veiligheid van pesten verminderen door het vermogen van het slachtoffer om zichzelf te verdedigen te vergroten. Dit verstoort de veilige omgeving die pesters voor zichzelf proberen te creëren.

Praktische tip: Pesters zoeken vaak een makkelijk slachtoffer en geen tegenstander. Soms moeten pesters merken dat jij niet de juiste persoon bent om te pesten. In groepssituaties waar fysiek geweld statusverhogend werkt, kan terugvechten soms effectief zijn om respect in de groep te krijgen en het pesten te stoppen.

3. Versterken van bondgenootschappen:

Het is cruciaal om steunsystemen te ontwikkelen voor de gepeste. Dit kan variëren van familieondersteuning tot het betrekken van leraren en medeleerlingen bij het probleem. Bondgenoten maken het moeilijker voor pesters om hun slachtoffer geïsoleerd te houden.

Een andere nuttige strategie kan zijn om vriendschap te sluiten met iemand die gerespecteerd wordt binnen de groep pesters. Dit kan jouw status binnen de groep automatisch verhogen.

Praktische tip:

Word lid van een club en doe iets wat je leuk vindt. Ik heb gezien dat tijdens onze Krav Maga lessen, ongeacht leeftijd, er vele vriendschappen zijn ontstaan.

Krav Maga om pesten te stoppen.

Krav Maga om pesten te stoppen.

4. Maak het bekend dat je gepest wordt:

Dit is misschien wel het moeilijkste van alles.

Pesten kan blijven voortduren als het verborgen blijft. Door het te delen, kun je steun vinden en het pesten een halt toeroepen.

Op het moment dat ik dit artikel schrijf, ben ik 47 jaar oud en praat ik eigenlijk recentelijk over mijn verleden met pesten. Jarenlang heb ik me er onterecht voor geschaamd. Ik schaamde me tegenover mijn ouders dat ik geen betere zoon was, ik schaamde me tegenover mijn vrienden dat ze bevriend waren met iemand die zij als een sukkel zouden kunnen zien, ik schaamde me tegenover mezelf dat ik niet een beter persoon was. Dit was allemaal zeer onterecht. Maar dat is wat het trauma van pesten met je kan doen.

Met de juiste begeleiding en door me bewust te worden van de impact die het op mij heeft gehad, heb ik geleerd het volledig te voelen en schaam ik me er al een paar jaar niet meer voor. Ik ben gestopt met vechten en met mezelf constant te bewijzen dat ik oké ben.

Ik koester niet de illusie dat pesten ooit volledig zal stoppen, omdat het voor pesters een effectief middel is om op korte termijn respect en vermaak te verkrijgen.

Toch hoop ik dat jij of je kinderen iets aan dit artikel hebben om het pesten aan te pakken, mocht dat nodig zijn.

Verder wens ik iedereen toe dat zij het trauma en de daarmee gepaard gaande schaamte, die vaak hand in hand gaan, kunnen verwerken met de juiste begeleiding, zodat het opgelost wordt en de last van je schouders valt.

Het leven is prachtig en moet ten volle geleefd en gevierd worden.

Mathijn Appelman

Conclusie

Pesten draait vaak om macht en status, vooral in de wereld van kinderen en tieners.

Door strategieën te gebruiken die het plezier van pesten verminderen, de veiligheid verstoren en bondgenootschappen versterken, kunnen we effectief bijdragen aan het stoppen van dit schadelijke gedrag.

Laten we samenwerken aan een wereld waarin niemand zich geïsoleerd of machteloos voelt tegenover pesten.

Je weerbaarheid vergroten?

Boek een gratis proefles en dan zien we je snel!


Tags

Fundamentals, Pesten, Tieners